Na czasie

fame-mmafilharmonia-dowcipumemorial-kamili-skolimowskiejroztanczony-narodowygala-kswharry-potter-symfonicznie

Wszystkie wydarzenia w mieście

Home Dla dzieci Warsztaty | Edukacja Akademia Gotowania The Best Food

Akademia Gotowania The Best Food

Organizator: WMBKK sp. z o.o.

Akademia Gotowania The Best FoodO wydarzeniu

O wydarzeniu

Zapraszamy wszystkie dzieci w wieku od 7 do 14 lat na letnie warsztaty kulinarne do Akademii Gotowania The Best Food. Dogodna lokalizacja, przyjazna atmosfera i całodzienna opieka pod okiem doświadczonych prowadzących i animatorów. Akademia Gotowania The Best Food bilety już w sprzedaży.

Akademia Gotowania The Best Food - program warsztatów

Każdy dzień to kulinarna podróż do innego zakątka świata. Oprócz gotowania czas wypełniają nam konkursy i zabawy, podczas których dzieci poznają zwyczaje i kulturę kolejnego kraju.

 

Podczas zajęć zapewniamy:

  • wspaniale spędzony przez dziecko czas
  • opiekę doświadczonych prowadzących i animatorów przez cały czas trwania zajęć
  • certyfikat uczestnictwa w warsztatach kulinarnych dla każdego dziecka
  • profesjonalną przestrzeń do gotowania i salę do jedzenia, odpoczynku, zabawy, relaksu
  • przepisy na wspólnie przygotowywane dania zebrane w mini książce kucharskiej
  • fartuszki ochronne i akcesoria kuchennych niezbędnych do gotowania
  • dostępność dobrej jakości, świeżych składników; gotujemy tylko z naturalnych produktów bez sztucznych dodatków. Staramy się uczyć dzieci podstaw zdrowego żywienia
  • aktywną organizację czasu
  • bezstresową i przyjazną dla dzieci atmosferę. Niedoświadczone dzieci uczymy podstaw zachowań i pracy w kuchni poprzez zabawę
  • odkrywanie nowych przepisów, poznawanie smaków, eksperymentowanie ze składnikami i jedzeniem
  • ogromną dawkę wiedzy oraz naukę przydatnych czynności takich jak: krojenie, siekanie, obieranie, smażenie, gotowanie
  • czas wolny od gotowania podczas którego wychodzimy na świeże powietrze, gramy w planszówki i gry zespołowe
  • smaczne śniadanie, obiad i deser przygotowane każdego dnia własnoręcznie przez dzieci pod opieką prowadzących
  • wodę mineralną i herbatę oraz przekąski – dostępne dla dzieci przez cały dzień.

 

Czas trwania:

Zajęcia odbywają się w godzinach 9.00-15.30, jest też możliwość przyprowadzenia dzieci już od 8.00 i odebrania do 16.00. 

 

Prosimy rodziców o wypełnienie formularza (do pobrania TUTAJ) i przesłanie go na adres: akademia@thebestfood.pl

Dodatkowe informacje dla rodziców dostępne TUTAJ.

 

Program pierwszy

 

Indie

  • UTTAPAM – pyszne indyjskie placki ryżowo-soczewicowe z pomidorami i cebulą. Apetyczne niczym mini pizze
  • BUTTER CHICKEN Z CHLEBKIEM NAAN – popularne danie kuchni indyjskiej, soczysty kurczak w gęstym, maślanym pomidorowym sosie z samodzielnie przygotowywanymi chlebkami
  • CHIKKI – tradycyjny indyjski przysmak wykonany z prażonych orzechów i karmelu
  • MANGO LASSI – orzeźwiający napój, przygotowywany z jogurtu i mango

 

Wietnam

  • BANH CUON – wietnamski przysmak śniadaniowy czyli nadziewane, ryżowe naleśniki
  • ZUPA PHO – klasyka kuchni wietnamskiej, zdrowy i odżywczy bulion z mnóstwem warzyw, mięsem i makaronem ryżowym
  • WIETNAMSKIE CIASTO BANANOWE – tradycyjne wietnamskie ciasto, słodkie i mocno bananowe
  • TRA SUA – słynna buble tea czyli aromatyczna herbata z kuleczkami tapioki

 

Meksyk

  • QUESADILLAS FRITAS – chrupiące tortille wypełnione serem, kolorowymi warzywami, mięsem i ziołami
  • CHILI CON CARNE Z NACHOSAMI – kultowe meksykańskie danie znane na cały świecie
  • CARLOTA DE LIMON – orzeźwiające, mleczno-limonkowe ciasto idealne na letnie dni
  • AGUAS FRESCAS – popularny napój na bazie wody, świeżych owoców i mięty

 

Grecja

  • TIROPITA – greckie ciasto z ciasta filo wypełnione nadzieniem z mieszanki serów, jajek i przypraw
  • GYROS W PICIE, HORIATIKI, SOS TZATZIKI – grillowane mięso podane we własnoręcznie przygotowanej picie, najsłynniejsza na świecie sałatka grecka oraz sos tzatziki
  • PORTOKALOPITA – obłędnie pyszne i puszyste ciasto pomarańczowe
  • GRECKA LEMONIADA – idealnie gasi pragnienie w upalne dni

 

Hiszpania

  • TORTILLA DE PATATAS – klasyka kuchni hiszpańskiej, pożywny omlet
  • PAELLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI – gorąca patelnia pełna różnorodnych smaków i tekstur
  • CREAMA CATALANA – delikatny krem przykryty skorupką z karmelizowanego cukru
  • SANGRIA BEZALKOHOLOWA – hiszpański napój z mnóstwem cytrusów

 

Program drugi

 

Japonia

  • OMLET TORNADO – japońska wariacja na temat klasycznego omletu, podany z ryżem
  • ONIGIRI – japońska wersja kanapki, formowana w trójkąty, z wytrawnymi i słodkimi nadzieniami
  • LODY W TEMPURZE – zimne lody z wrzącego oleju
  • SELEKCJA JAPOŃSKICH HERBAT – dzieci samodzielnie przygotują i spróbują oryginalnych japońskich herbat – zielonej z jaśminem, czarnej z wiśnia, japońskiej senchy, zielonej z prażonym ryżem

 

Włochy

  • FRITTATA – znany na całym świecie włoski omlet z warzywami, serem i szynką
  • GNOCCHI – kolorowe kluseczki z ręczni robionym pesto z bazylii i rukoli
  • PANA COTTA – słynny włoski deser, popularny na całym świecie, podany z owocami
  • GRANITA – tradycyjny, sycylijski, mrożony deser na bazie soków owocowych

 

USA

  • GOFRY – prawdziwe, amerykańskie śniadanie – gofry w wydaniu wytrawnym i słodkim
  • AMERYKAŃSKIE ŻEBERKA BBQ – klasyczne, uwielbiane przez Amerykanów żeberka, podane z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i surówką Coleslaw
  • APPLE PIE – kruche, maślane ciasto wypełnione jabłkami
  • LEMONIADA – obłędnie cytrynowa lemoniada

 

Izrael

  • BUREKAS – kruche wypełnione aromatycznym farszem izraelskie trójkąty podane z sosem jogurtowym
  • FALAFELE Z SOSEM TAHINI I TABBOULEH – najbardziej charakterystyczne danie kuchni izraelskiej, podane z własnoręcznie robionym pieczywem
  • MALABI – najpyszniejszy izraelski deser z różaną nutą
  • SOK Z GRANATÓW – intensywny, słodko-kwaśny w smaku

 

Francja

  • TOSTY FRANCUSKIE PAIN PERDU – rumiane tosty w dwóch wersjach – słonej z serem i szynką i słodkiej z pomarańczami
  • ŻABIE UDKA – klasyczna francuska przystawka
  • ZAPIEKANKA HACHIS PARMENTIER – bezsprzecznie wyjątkowa zapiekanka ziemniaczana
  • GALETTE Z TRUSKAWKAMI I ROZMARYNEM – super pyszna, rustykalna tarta z truskawkami
  • DIABOLO – piekielnie rześki napój cytrynowy

Akademia Gotowania The Best Food informacje

Warsztaty dla dzieci Akademia organizuje z powodzeniem już od ponad 10 lat! Zaufały im już setki rodziców, oddając swoje pociechy w ich ręce. W tym roku również, pod czujnym okiem prowadzących, Akademia będzie gościć przyszłych master szefów i to w nowej, urozmaiconej formule.

Najlepiej spędzone wakacje w Poznaniu – warsztaty kuchni dla dzieci, pełne atrakcji w Akademii Gotowania.

To już dziesiąty rok organizacji letnich warsztatów kulinarnych dla dzieci. W tym roku Akademia obchodzi też 14-lecie istnienia. Jak co roku do dyspozycji dzieci będzie obiekt o powierzchni ponad 240 m2. Doświadczona kadra z pedagogicznym przygotowaniem, przeprowadzi dzieci i młodzież przez meandry przepisów kulinarnych. Podczas pięciu dni w Akademii Gotowania dziecko pozna podstawy technologii i przygotowywania potraw, zapozna się z wieloma ciekawymi składnikami, przyprawami i dodatkami. Uczestnicy samodzielnie będą przygotowywać kilkanaście potraw, ale co ważniejsze, zdobędą praktyczną wiedzę i poznają mnóstwo ciekawostek związanych ze zdrowym żywieniem. Każdego dnia dzieci będą przygotowywały śniadanie, obiad i podwieczorek. Dodatkowo zapoznają sie z napojami z każdego krańca świata.

Tygodniowe letnie warsztaty kulinarne dla dzieci to podróż przez smaki świata w Akademii Gotowania. 

Podobne wydarzenia

Zobacz też